Λαδοτύρι Μυτιλήνης η κεφαλάκι

Σκληρό τυρί σε σχήμα μικρού κεφαλιού βάρους 1 κιλού Ωριμάζει και συντηρείται μέσα στο λάδι. Έχει χρώμα ελαφρό κίτρινο και είναι διάσπαρτο από μικρές ακανόνιστες τρυπούλες.
Η χημική του σύνθεση είναι
υγρασία 33-34%,
λιπαρά 31,6%,
πρωτείνες 27%,
αλάτι 1,5% .
Κατασκευάζεται αποκλειστικά στο νησί της Λέσβου από πρόβειο γάλα ή μίγμα πρόβειο και κατσικίσιου. Το γάλα μπορεί να είναι παστεριωμένο ή και απαστερίωτο.
Οι ελληνικός νόμος το κατοχυρώνει από το 1988 ενώ από το 1996 είναι Π.Ο.Π. (DOC)
Σήμερα παραφινώνεται για λόγους διακίνησης ενώ μέρος μόνο της ωρίμανσης του γίνεται στο λάδι







Προηγούμενη σελίδα
Κεντρική Σελίδα | Προηγουμενη Σελίδα | Επικοινωνία