Κεφαλογραβιέρα

Σκληρό τυρί με χρώμα υπόλευκο χρώμα με μικρές τρυπούλες διάσπαρτες στην κατά τα άλλα συμπαγή του μάζα αρκετά αλατισμένο. 5-6 μηνών είναι ακόμη μαλακό με τον χρόνο γίνεται σκληρότερο. Κατασκευάζεται από πρόβειο παστεριωμένο γάλα ή μίγμα πρόβειου με ελάχιστο κατσικίσιο
Παράγεται στη Δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο και την περιφέρεια της Αιτωλοακαρνανίας.
Η χημική σύνθεσή
υγρασία 35%,
λιπαρά 31%
πρωτείνες 26%,
αλάτι 3-4%.
Η κεφαλογραβιέρα είναι ένα παραδοσιακό τυρί που η τεχνική της τελειοποιήθηκε στην Ήπειρο το 1967 από τον ειδικό τεχνολόγο Αλέξη Παπά .






Προηγούμενη σελίδα
Κεντρική Σελίδα | Προηγουμενη Σελίδα | Επικοινωνία