Γραβιέρα Κρήτης

Σκληρό τυρί. Έχει εξωτερικά φυσική κόρα. Η μάζα είναι χρώματος κίτρινου πολύ ανοικτού και είναι διάσπαρτη από μικρές στρογγυλές τρυπούλες μεγέθους φακής. Κατασκευάζεται σε κεφάλια 6-25 κιλών. Το γάλα από το οποίο παράγεται είναι κυρίως πρόβειο, ενίοτε χρησιμοποιείται και κατσικίσιο και δεν είναι παστεριωμένο.
Η ανάλυσις:
υγρασία 38%,
λιπαρά 40% on dry matter,
αλάτι 1,5%.
Ωριμάζει σε διάστημα 3 μηνών. Κατασκευάζεται αποκλειστικά στην Κρήτη. Η καλύτερη ποιότης είναι αυτή που κατασκευάζεται στις ορεινές περιοχές από γάλατα της άνοιξης. Το γάλα το οποίο χρησιμοποιείται είναι το πρόβειο επιτρεπομένου και του κατσικίσιου. Η ανωτάτη ποιότης είναι αυτή που προέρχεται από γάλα αμειγώς πρόβειο.
. Από το 1996 είναι τυρί Π.Ο.Π. (DOC) και η μεθοδολογία κατασκευής της έχει επίσημα κατοχυρωθεί από το ελληνικό κράτος από το 1988






Προηγούμενη σελίδα
Κεντρική Σελίδα | Προηγουμενη Σελίδα | Επικοινωνία