Γραβιέρα Αγράφων

Σκληρό τυρί. Έχει εξωτερικό περίβλημα
Η μάζα του συμπαγής γεμάτη από μικρές στρογγυλές τρύπες έχει δε ανοικτό κίτρινο χρώμα Παρασκευάζεται σε στρογγυλά κεφάλια βάρους 10-25 κιλών .
Στις στάνες και τα βουνά το γάλα είναι απαστερίωτο. Ενώ στις οργανωμένες βιομηχανίες είναι παστεριωμένο.
Τα χαρακτηριστικά του τυριού είναι
υγρασία 38%,
λίπος 38-40% (σε ξηρά βάση)
αλάτι 1,2-2,4%.
Χρειάζεται 3 μήνες ωρίμανση
Παρασκευάζεται αποκλειστικά στην Κεντρική Ελλάδα στην οροσειρά των Αγράφων με γάλα που αρμέγεται καθ' όλη την διάρκεια του έτους.
Είναι τυρί Π.Ο.Π. από 1996 και η μέθοδος κατασκευής του είναι κατοχυρωμένη από το 1988






Προηγούμενη σελίδα
Κεντρική Σελίδα | Προηγουμενη Σελίδα | Επικοινωνία