Μπάντζιος

Τυρί ημίσκληρο, λευκής άλμης. Δεν έχει εξωτερικό περίβλημα και είναι διάσπαρτο από μικρές τρύπες. Είναι συσκευασμένο μέσα σε δοχεία και είναι κομμένο σε τετράγωνα κομμάτια βάρους περίπου ενός κιλού.
Παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα ή πρόβειο και κατσικίσιο. Το γάλα δεν είναι παστεριωμένο και είναι ελαφρά αποβουτυρωμένο.
Η χημική του σύνθεση είναι ως εξής :
υγρασία 43%,
λίπος 19 - 20%,
πρωτεΐνες 23%,
αλάτι 5 - 6%.
Τυροκομείται μόνο στην γεωγραφική ζώνη της Θεσσαλίας (Κεντρική Ελλάδα) και την Δυτική και Κεντρική Μακεδονία. .
Το τυρί είναι Π.Ο.Π. (d.o.c.) και έχει κατοχωρυθεί η κατασκευή του βάσει της ελληνικής νομοθεσίας από το 1988. Π.Ο.Π. έγινε το 1996.






Προηγούμενη σελίδα
Κεντρική Σελίδα | Προηγουμενη Σελίδα | Επικοινωνία